måndag 9 februari 2009

Möten bland skyskraporna

Jaha. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, mer än vad var det jag sa? Då vi lämnade Filipinnerna med kritvita stränder och kristalklart vatten var badstränderna här på Borneo inget överväldigande.. Vi åkte ut till en ö som Loredana och Therese hade tyckt om när de reste igenom Borneo.. Och jag är tveksam på ifall dom gav ut rätt namn.. Fast dom kanske inte är likna kräsna som oss och hade troligtvis tur med vädret också. :)

Den femte Februari var det dags att lämna Malaysia ännu en gång. Nu var siktet inställt på Singapore. Landet som enbart är en stor stad med totalt 4.5 miljoner invånare. Detta stället är ett av dem platser i världen där företagen bygger upp extrema skyskrapor för att visa upp sig, där alla multinationella företag har samlats och där dom knappt exporterar något alls då landet är så litet. En annan sak verkligen märker ut Singapore är att det är extremt rent överallt. I resten av storstäderna vi varit i har man sett cigarette-fimpar och cola-flaskor längs trottoar-kanterna och inte reagerat över det alls.. Här reagerar man mer över att det inte finns några sopor alls. Särskilt Borchardt hade problem med detta, då han verkligen behövde kämpa för att hitta en plats att fimpa cigaretten. Och varför är det så då? Jo, dom har extremt höga böter för att skräpa ner och dom har en polis som faktiskt arresterar dem som gör det..
Det är ju inte det ända man kan få böter av här. Nej, nej. Ifall man äter eller dricker något i tunnelbanan kan man få en bot på motsvarande 2500 svenska kronor. Bara för att äta ett äpple!
Dom använder även skrämsel-politiken till hög grad här. När man går runt på gatorna passerar det Taxi-bilar med reklam där det står "Low crime dosnt mean no crime. Be alert!". I tunnelbanorna ropar dom ut att man ska vara uppmärksam på mistänksamma personer och bagage. Ser man något utöver det vanliga ska man rapportera till närmaste polis. Och detta är verkligen obefogat i Singapore då jag är väldigt tveksam ifall dom har några större terroristhot mot sig.. Istället satt vi och skrattade lite smått när dessa fenomen dök upp.. fast Big brother-samhället är kanske kul då man bara är turist, men ush om detta skulle hända i Sverige..

Samma kväll som vi anlände till Singapore hade vi fått höra av Camilla Wengholm, en tjej från Alingsås som studerar här nere, att det skulle vara ett stort Internationelt party så det blev en snabb förfest för att sedan åka dit och möta upp med Camilla. Det kändes nästan som man var hemma i Sverige då det visade sig att klubben var full och vi råkade ut för det älskade kö-systemet samtidigt som man träffar folk från hemmatrakten. Det var trevligt att få lite nostalig från Alingsås i en kort stund av förvirring. Sedan insåg vi att vi faktiskt köade för att få festa! Ush och fy! Detta händer inte i Asien! Vi drog vidare till ett annat ställe där alingsås-trion satt och tjötade skit ända in på småtimmarna. Bra skit!

Dag två i Singapore spenderade Borchardt och jag till fots. Vi gick igenom de centrala delarna av Singapore och fick se alla dessa gryma arkitekt-konstverk. Höghusen är riktigt imponerande måste jag säga. Vi råkade springa in i det Universitet som Camilla studerade vid och oj vilken skillnad när man jämför med Chalmers (som är det enda universitet jag sprungit runt i innan). Detta ställe var nybyggt och fräscht. Vi blev båda sugna på att börja studera då man gick runt och njöt av en grymt vacker skola!

På kvällen möttes vi upp med Camilla igen då det var dags för nya djur-upplevelser. Singapore är det ända stället i världen som har ett Zoo enbart byggt för att ses nattetid. Alla jag träffat under denna resan som varit i Singapore har tipsat om just detta Zoo. Jag kan verkligen förstå varför då det var en riktigt mysig upplevelse. Man sätter sig i en vagn i mörkret och åker runt längs parken. Det är mörkt ute och enbart upplyst med dämpad belysning där djurens inhägnader är. Inhägnader är fel uttryck kanske, då dom kamoflerat detta såpass bra att man knappt ser stängsel och dylikt. Lite pirrigt när man åker förbi lejon-kulan och ser Savannens konung sitta fem meter ifrån en utan något synligt stängsel. Det som jag och Camilla tyckte var häftigast var dock flyg-ekorrarna.. Vi gick in i samma bur som dessa djur och fick se dem sväva omkring runt om en. Hur coolt som helst!

Tredje dagen var det dags att vara extremt turistiga. Vi köpte varsin biljett till dubbeldäckarna som gick genom staden och där det sitter en guide och berättar vad man ser runt omkring bussen.. Vi märkte dock att vi sett de mesta till fots dagen innan men utan någon som förklarade vad vi såg.
På kvällen hade vi planerat in att sticka till The Clinik. En klubb där man kan köpa öl på dropp och sitter i rullstolar.. Man kan även få shots på spruta.. Detta ställe visade sig vara fullt vilket också var tur i sig, då vi hört rykten om hur dyrt det skulle vara. Istället blev det ut och dansa till något liveband som körde covers.. Jag och Borchardt lyckades komma ifrån varandra någon gång under natten.. Jag hängde istället på en grupp Italienare som skulle till en techno-klubb.. Efter att ha druckit ett antal öl för mycket började jag vandra hem till vårat vandrarhem. Detta misslyckas ganska mycket då jag inte har någon aning om vart i Singapore jag ska.. Istället lyckas jag i fyllans dimma hitta fram till en av Indiens större högtider. Thaipusam. Detta firas med att indier vandrar en extremt lång sträcka genom staden samtidigt som dom släpar runt på tunga saker som dom piercat fast i olika kroppsdelar. Ryggen, kinderna, armarna.. Det såg riktigt smärtsamt ut..
Under tiden som jag kollar på detta spektakel råkar jag träffa på ett gäng från kvällens festligheter och käkar frukost med dem.. Jag och en tjej vid namn Jessica bestämmer oss för att följa hela paraden fram till templet där dom tar ut de olika nålarna, krokarna och allt annat morbidt som stuckits in i kroppen.. Det visade sig tyvärr att det inte allt var så blodigt som vi hoppats på.. Klockan 10 på morgonen ramlade jag in i våran sovsal och fick en hel timmes sömn innan det var dags att checka ut..
Spännande nog spenderades sista dagen av Singapore halvsovandes i lobbyn på vårat vandrarhem i väntan på att flyget ner till Bali, Indonesien skulle gå.

Väl framme i Bali stack vi till ett boende som heter New Arena som vi fått tips om. Detta visade sig vara ett riktigt lyxboende med badkar, tv, aircon och balkong.. För 300 000 rupies per natt.. Som alltid när jag och Borchardt byter land, har vi ingen aning om hur mycket denna summa är värd i svenska.. Så vi tog rummet och höll tummarna att vi inte blev blåsta.. Och en sak kan jag säga. Att somna in när man kollar på tv är sjukt underskattat och välförtjänat då vi bott i sovsalar i nästan en månads tid..
Så första heldagen i Bali blev det till att testa på en av de få saker jag verkligen ville göra under denna resan. Att få surfa. Vi hyrde en surfbräda i en timme och fick några snabba tips av killen vi hyrde den av.. Efter det blev det ut i vattnet och leka efter bästa förmåga. Jag lyckades "rida" vågorna två gånger under den halvtimmen jag hade på mig.. Tror det är ganska bra för en kille utan något balanssinne och som inte har en aning om vad han gör på brädan egentligen. Imorgon blir det till att testa på riktigt och förhoppningsvis kunna skryta med att jag blivit lite mer av en proffesionell surfare. Yeah right. :P

9 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad roligt ni tycks ha det! Jag fattar inte hur ni hinner med allt utan att bli utbrända! ;) Jag hoppas att du inser att du kommer få berätta om ALLT mycket mer ingående när du kommer hem. Puss!

Anonym sa...

Visste du förresten att Blink -182 har återförenats igen?! Sitter och ler som en dåre. :)

Anonym sa...

Mmm, surf!

Anonym sa...

lycka till med surfingen akta dig för hajarna i havet....längtar efter dig! pappa

Anonym sa...

Sedär ja! Nu har jag lyckats länka dig också!=)

Anonym sa...

Heja Johan, vad mycket spännande vi får läsa om som ni gör!!!! Det verkar som ni har en topp nu med upplevelser och möten, kultur och fest. Lycka till med Bali!

Anonym sa...

börjar bli dags att skriva nytt inlägg nu va?

Anonym sa...

Update plz or call me!

Linn sa...

Haha, ramlade du in i den där indien högtiden på fyllan. Jävligt kul. Mina polare kikade förbi där med, verkade sjukt. Nu drar vi till Bali snart, är ni kvar? /Camilla