lördag 24 januari 2009

Happy birthday

El Nido! Vi klarade det. Backpackerpoängen är plockade efter en tio timmarsfärd på en lokalbuss från Puerto Princess. Lokalbuss ja. En buss där människorna pressas in som sardiner i en ask. En buss där människorna sitter på taket av bussen för att få plats. En buss som badar i vägdamm så man sitter och känner hur halsen torkar ur. En buss du ska undvika ifall du har klaustrofobi, lätt blir åksjuk eller har astma. Som tur är har varken jag eller Borchardt någon av dessa åkommor. Det vi har är ett sug efter annorlunda upplevelser, som att sitta uppe på taket av bussen när den rusar fram genom landskapet. Säkert? Verkligen inte! Men oj vilken utsikt man får när man sitter där! Helt otroligt!

På bussen har vi två till västlännigar. Det är självklart två svenskor vid namn Loredana och Therese. Det är otroligt hur mycket svenskar det är som är ute och reser. Det är ingen omöjlighet att jag träffat på mer svenskar än någon annan nationalitet under dessa månaderna.. Konsigt.
I alla fall så bestämde vi fyra oss för att gå ut och ta en öl ihop på kvällen. Nu var vi ju svenskar, och då finns det inget som heter en öl. Särskilt inte när man dricker ölen Red Horse. Detta är en Fillipinsk öl som det inte står någon procenthalt utan bara "extra strong" som beskrivning. Lokalbefolkningen hävdar att dom blandar ut gin i drycken, och då blir det lite olika styrka.. Och nu snackar vi alltså inget öl som dom brygger hemma i källaren, utan detta är producerat och säljs över hela landet. Det är nog bara i Asien man kan stöta på ett fenomen som detta.
Kvällen var otroligt kul då vi fick med nästan allt man ska få för en lyckad kväll. Startade med livemusik på en bar, senare gick vi till ett disco där fillipinerna blev helt uppspelta av att se vita tjejer. Efter bara någon minut har det bildats en stor ring av fillipinos som visar upp sina dancemoves. Detta utvecklas till ett Battle mellan två killar.. Vi flyr dansgolvet innan segraren är utsedd, men dom dansade bra båda två. Istället hamnade vi på en Kareoke-bar där Borchardt, som alltid ska sjunga i tid och otid, fick utlopp för sina behov. Frammåt småtimmarna bestämmer vi fyra för att ta en strandpromenad i månskenet. Det resulterar i att vi hittar ett gäng killar som spelar aukustisk guitarr på stranden.. Mysigt värre! Och för att avsluta kvällen på rätt sätt lyckas vi bryta oss in på ett Resort med swimmingpool för ett nattdopp i natten. Fast som jag nämnde i förra inlägget så har dom ju vakter över hela landet.. Det blev ett snabbt bad innan vi fick fly från nattvakten. Som sagt, vi lyckades nog pricka in de flesta sakerna för en grym utekväll!

Tidigt nästa morgon hade tjejerna prickat in Islandhopping som vi hängde med på. Det är en tjänst dom erbjuder då man hyr en båt för en dag, sen kör båtens ägare runt en till olika stränder och laguner. Och nu snackar vi paradiset på riktigt! Sånna bilder man ser på vykort där någon ligger helt ensam på en vit strand med turkosfärgat vatten.. Just sånna stränder hamnade vi på, och ja, vi var ensamma. Lite kul sidofakta är att TV4 spelar in Expedition Robinsson bland öarna vi åkte runt på och vi simmade in i en smal lagoon där det byggts upp något ö-rådsliknande i vattnet. Vi försökte övertala mannen som körde runt oss att åka bort till ön där deltagarna lever, men det gick inte. Enligt han så är det förbjudet att närma sig ön under inspelningarna.. Synd. Borchardt vart riktigt sugen på att invadera ön och göra sig själv till en Joker.

Efter en klockren dag med svenskorna bestämde sig Borchardt och jag att ta en båt över till Coron med dem på kvällen. Nattbåt på åtta timmar. Hah! Erfaren resande som jag är, skrattar jag varje gång människorna som säljer biljetten nämner hur lång tid det ska ta.
Jag förväntade mig ett fartyg i samma stil som förra båten vi åkte med, packat till bristningsgränsen och sängar där man får kura ihop sig till en boll för att få plats, så var det inte. Detta var värsta lyxen i jämförelse. Gångarna mellan bänkarna var så man kunde gå fram i normal takt. Sängarna var bara fem centimer för korta. Bra skit!
Väl framme i Coron ställs vi inför två problem. Dom har ingen bankomat på ön. En självklarhet att en stad ska ha detta tycker man. Men nu ska vi tänka på att det är Fillipinerna. I El Nido hade dom bara el vid bestämda tider på dygnet för att spara pengar. Istället fick varje hushåll köpa en privat el generator.
Det andra problemet är att det inte finns någon strand i närheten av staden. Istället måste man hyra en båt och köra Island hopping. Dyrt nöje för en halvdag. Vi får istället tipset om att åka till en flod dom dämt upp och gjort till en badplats. Och varför inte? Vi åker dit och slänger oss i vattnet. Det är svinkallt! Nu snackar vi svensk insjö på sommaren kallt. Fast varför klaga då solen verkligen steker Efter tio minuter börjar fillipinerna dock skrika "Snake! Snake!" och kasta stenar i vattnet. Det visar sig vara en Palawankobra som kommer simmande ner för floden.. Stackaren hade dock inte en chans då alla killarna som hängde vid badplatsen kastar sten på reptilen tills den dör.. Lugnet återfaller vid vattnet och folk börjar bada igen. Det är dock kortvarit då någon börjar skrika att dom sett två ormar till. Samma visa och kobrerna är döda. Fast vi kände oss ganska nöjda med badet efter det. Tre ormar på mindre än en halvtimme.. Lite väl många kanske?

Den kanske största anledningen till att vi åkte till just Coron var dock Wild Life Sanctuary. Det är en ö som någon ex president över Fillipinerna har gjort om till en nationalpark och importerat Giraffer, Zebror, Gaseller och Antilooper till. Dom får gå runt helt fria på ön.. Är detta något man måste se? Oh ja! Bussresan dit blir samma som mellan El Nido - Puerto Princess. Fillipinostyle, alltså att sitta uppe på taket. Parken i sig var riktigt cool då Girafferna var såpass tama att man kunde mata dem med löv. Även om dom faktiskt inte satt i bur. Och jag har konstaterat att giraffen kan vara ett av de konstigaste djuren på riktigt..

Vad annars har vi hunnit med under dessa veckor? Jo, födelsedagar! Bade Borchardt och jag fyller ju passande nog den tjugoandre och tjugotredje. Och vi fyllde tjugotvå och tjugotre. Lite tufft. Först var det Borchardts födelsedag. Den dagen bestod av Wreckdiving. Vi åkte ut och dök runt ett 50-meter långt Gunship från Andra världskriget. Hur fräckt som helst! Fick simma in i lastutrymmena och allt. På kvällen blev det finmiddag i Coron och därefter det vanliga. Disco, Kareoke och Biljard. Grym kväll!
Min födelsedag blev inte sämre den. Vi hyrde en båt plus chafför som körde runt oss till olika sandstränder och laguner. Kritvita sandstränder, grymt väder (halva dagen) och turkost vatten. Kan det bli bättre? På kvällen åkte vi även upp till en hotspring. Där var det sådar perfekt varmt i vattnet.. Runt 40 grader. Nästan så man skollade sig när man gick i vattnet. Me like! Sen samma visa som dagen innan. Resturang, kareoke och biljard. En sak som tygde ner alla fyra denna kvallen var dock att det var våran sista kväll tillsammans. Loredana och Therese skulle åka vidare nästa morgon till Manila och därefter Bangkok. Så det blev ett tarögt avsked den natten..

Nu kom ju problemet dagen efter. Vad ska Johan och Borchardt göra nu. Inga biljetter bokade från Coron, och staden var inte alls densamma utan vara svenskorna.. Sa vi tog tag i vårat liv och bestämde att det var dags att fixa en flyktplan fran Fillipinerna. Borneo blev målet. När vi gick runt på de olika resebyråerna visade det sig dock att man bara kunde boka inrikesflyg från dem.. Båtalternativen var ner till Puerto Princess eller Manila, och dom visste inte om det fanns båtar från någon av dessa hamnar ner till Borneo.
Men turen spelade oss två ett spratt. Medans jag är och pratar med vad vi tror ar det sista resebolaget är Borchardt ute och röker. Där råkar han se ett bolag som vi inte kände till innan. Gott, vi går in och kollar bara för sakens skull.. Vi hade börjat bli lite sura då alla flyg till Manila var svindyra och skulle gå nästa dag. Jag skämtar lite med tjejen i kassan och säger att vi vill till Manila, idag. Hon fattar inte att jag skämtar utan säger: Jo visst, det går ett flyg om två timmar, ska jag ringa och kolla vad biljetten kostar?
Det visade sig att biljetten var billigare än de flygbiljetter vi kollat upp innan skulle vara.. Och då skulle vi få vänta i Coron i två nätter till. Hur kan man ha sådan tur? Sa vi får springa tillbaka till vårat Guesthouse och packa ner allt vi äger fort som bara den. Om 30 minuter går bussen till flygplatsen! Vi hinner precis springa till resebyran och andas ut innan det ar dags att hoppa på bussen. På bussen traffar vi på en Engelsman som jobbar på ett Resort här i Coron.. Det visar sig ganska snart att han har gift sig i Sverige, känner några killar som bor i Alingsås där han har jobbat för ett antal år sen. Världen är allt bra liten ibland!

Flygplatsen i sig var ett skämt. Samma kvinna som vi köpte biljetten av på resebyrån är den som checkar in vårat bagage och tar våra biljetter när vi går på planet.. Och hon är väldigt seriös i sitt arbete ska ni veta. Hon berättar vilka platser vi ska sitta på och allt.. Nu ska vi ju nämna att detta är ett väldigt litet flygplan. Nitton platser har det. Och det är bara jag, Borchardt och en kille från Holland som ska åka i flygplanet. Lite lätt absurb känsla att bara vara tre passagerare och två piloter i ett helt flygplan. Och då köpte vi ju våra biljetter för bara någon timme sedan. Hade inte vi tagit de sista minutenbiljetterna hade Holländaren fått åka hela sträckan själv. Vi kände oss verkligen som rockstjärnor när vi går ur planet, bara tre av oss och några på flygplatsen möter upp oss med paraplyn då det regnar..
Ibland har livet lite oväntade vändningar. Jag hade även hunnit med att skicka ett mail till de två svenskorna om att mötas i Mall of Asia i Manila för att hitta på något. Trodde dock inte att dom skulle läsa mailet i tid så vi gick på bio själva. När vi går ur salongen efter filmen är slut så springer vi oväntat nog på dom två och vi fick en ny sista måltid tillsammans. Bra skit!

Uhm ja. Så nu är det bara någon timme kvar tills jag och Borchardt åker till Borneo för att springa runt i regnskogen bland Orangutanger och andra vilddjur.. Håller tummarna att detta ska bli en grym upplevelse!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe, jag läser alltid dina låna inlägg i typ tre omgångar! :P

Feta uppleveleser.
Hända värsta coola saken här i sverige med för när jag vaknade i förrgår så var det alldeles vitt i hela Alingsås! Ascoolt, det kan inte hända där nere! :P

- sa...

Haha jo, kan forsta att det blir lite val langa inlagg.. Men det ar antingen det eller att jag ska satta mig vid datorn och skriva var och varannan dag. Och de funkar inte. :P

Fan va sweet med sno. Maste vara gott till skillnad fran regn och sant skit.

Anonym sa...

Snön smälte bort under ett par timmar... Fan vad mycket ni hittar på då, jag blir ju galet avundsjuk! Jag orkar inte kommentera allt du skrivit så du får nöja dig med en önskning om fler inlägg bara. Puss